Elektrický kávovar
Pri výbere kávovaru neutratíme až tak veľa peňazí a získame veľa potešenia. Pri kúpe sledujme:
- počet vystupujúcich dýz – určuje to, že môžete variť maximálne dve šálky na jeden cyklus, prípadne iba jednu šálku kávy
- materiál – by mala byť z nehrdzavejúcej ocele;
- kvôli prítomnosti vstavanej teploty by mletá káva mať hladkú vrchnú vrstvu a mala by byť dobre utesnená- sledujme spôsob akým to v kávovare zabezpečíme
- nádobu na vodu – je lepšie, aby bola odstrániteľná. Ak je nádoba umiestnená vo vnútri, na prednom paneli by mal byť indikátor stavu, ktorý signalizuje potrebu pridať vodu;
- tlak, ktorý jednotka vydáva. Klasické espresso sa pripravuje pri tlaku od piatich do deviatich barov, nie menej kupujte až tie od 15 barov.
- zariadenie na vytvorenie peny z mlieka, ak máte radi nápoje s mliekom- je ľahko ponorený do studeného mlieka – v pohári, vzhľadom na príjem pary, sa vytvorí hustá mliečna pena. Vykúzlite tak profesionálnu podobu.
Veľmi často sa objavujú v ponuke kávovary s „kapsulami“ v ktorých je káva a váš kávovar dodáva potrebnú nahriatu vodu.
Pila som takto pripravenú kávu vynikajúcej kvality, až som tomu nechcela uveriť. Tu je rozhodujúce:
- značka
- kvalita kávy
- cena kávy
V predajni nech Vám najprv urobia kávu- až potom si vyberajte. Pozorne prepočítajte aj cenu kávy. Vstupná cena za kúpu kávovaru je nízka, cena za kávu do týchto kávovarov pomerne vysoká. Prepočítajte si teda, koľko zaplatíte za jednu kávu. Ak pijete denne päť či šesť káv je tento faktor určite významný,
- „kapsulové“ kávovary sú ľahko použiteľné, lacnejšie ako automatické, ale obmedzujete sa v chuti, máte len tie, ktoré výrobca dodá;
- pre každú značku vyrobili vlastné kapsuly, bohužiaľ nie sú vhodné pre modely iných značiek;
- Niektoré modely kávovarov na výrobu kapsúl sú vybavené samostatným pridávačom mlieka;